Osobní bankrot? Pozor na předraženou cenu za sjednání!


Praha – Insolvenční zprostředkovatelé, kteří využívají situaci dlužníků a nabízejí jim sjednání osobního bankrotu, si účtují poplatek až 20 tisíc korun. Na čtyřicet procent žadatelů však u soudu neuspěje a o poplatek přijde.

Neférovou praktiku odhalil průzkum společnosti Provident Financial, který zmapoval činnost firem nabízejících zprostředkování insolvence. Za rok zažádá o insolvenci 24 tisíc lidí, takže „insolvenční byznys“ přesahuje 300 milionů korun ročně.

Na Provident, který nabízí krátkodobé půjčky, se obrací stále více zákazníků s tím, že je oslovují různé firmy s nabídkou oddlužení či převzetí jejich závazků. Společnost chtěla zjistit, o koho jde a za jakých podmínek pracuje. Provedla proto průzkum formou takzvaného mystery shoppingu, na jehož základě prověřila 62 oddlužovacích firem.

Letošní novela zákona o spotřebitelském úvěru zatrhla mnoha nepoctivým podnikatelům s úvěry jejich podnikání, mnoho z nich se proto přeorientovalo na „pomoc s dluhy“. Některé subjekty se tváří jako poradny a svým názvem mohou spotřebitele uvést v omyl, že jde o bezplatnou poradnu nebo službu, přitom ale všechny požadují poplatek za vypracování insolvenčního návrhu.

Poplatek je nevratný, i když neuspějete

Poplatek za sestavení návrhu na oddlužení se pohybuje od 8000 do 20 000 korun a je nevratný, a to i v případě, že insolvenční návrh u soudu neuspěje a soud oddlužení zamítne. Výši poplatku společnosti nejčastěji odvozují od počtu věřitelů a s tím související údajné náročnosti při sepisování podkladů. Někteří uváděli, že poplatek pokryje náklady na advokáta, administrativní služby a soudní poplatky. Úspěšnost žadatelů u soudu se ale nemění.

Neziskové organizace jako například Poradna při finanční tísni poskytují klientům tutéž službu zadarmo, oslovené renomované advokátní kanceláře pak zhruba za polovinu uvedených částek. Naprostá většina dlužníků však využívá placené zprostředkovatele, protože ti je aktivně vyhledávají, přijdou za nimi až domů a přemluví je k podání žádosti. Pomoc u bezplatné finanční poradny hledají řádově jen stovky lidí. Měsíčně je přitom v průměru podáno okolo 2000 návrhů na soudní oddlužení.

Některé prověřované společnosti požadují navíc nad rámec poplatku za zpracování žádosti o oddlužení i procento z celkové dlužné částky jako bonus, když návrh u soudu uspěje. Pokud klient na oddlužení z důvodu nízkého příjmu nedosáhne, ale vlastní nějakou nemovitost, nabídne jim společnost vyřešení situace její zástavou. Dalším nabízeným řešením (více než 30 procent případů) je, že v případě, že klient nedosahuje výší svého příjmu na oddlužení, nabídnou mu takzvané přeúvěrování.

Zákon, který umožňuje dlužníkům zbavit se dluhů, v ČR platí od roku 2006. Žádost o oddlužení může podat k soudu ten, kdo není schopen splácet své dluhy a dluží více věřitelům. Na druhé straně se ale musí zaručit pravidelným příjmem, z něhož bude schopen během následujících pěti let uhradit alespoň třicet procent z celkové dlužné částky. Po pěti letech jsou pak všechny dlužníkovy dluhy na jeho žádost smazány a je „čistý“.

ČTK

dluhovaporadnakladno se představuje:

Pomáháme lidem, kteří se zadlužili a nezvládají splácet, dluhy jim přerůstají přes hlavu. Poskytujeme veškeré služby týkající se soudního oddlužení. Právní servis. Konzultace v poradně je zdarma. Každý dluh má řešení! Ale je třeba se konečně odhodlat a přenechat své starosti nám.
Příspěvek byl publikován v rubrice Podvody, Příspěvky vlastní i převzaté. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jedna reakce na Osobní bankrot? Pozor na předraženou cenu za sjednání!

  1. Tento článek jsem na náš blog umístil zcela záměrně. A upřímně chci poděkovat ČTK za tento příspěvek.
    To, že právě Provident Financial, který se ještě před několika měsíci – záměrně – nehlásil o své lichvářské pohledávky v insolvenčním řízení, mě překvapuje. Ale budiž. Možná k tomu měli své důvody. Jestli se ale „kešovkáři“ (viz. více na jiném místě blogu) setkávají s dlužníky. kteří se jim svěřují, jak budou řešit své další dluhy, že půjdou do osobního bankrotu, o tom pochybuji. Klienti DLUHOVÉ PORADNY Kladno mají jiné postoje. A pokud už jim nezbývá na týdenní splátku ani pro „providenťáka“ nebo jiného týdenního výběrčího, většinou se nesvěří ani svým nejbližším.
    Ale o tom jsem psát nechtěl.

    DLUHOVÁ PORADNA v Kladně působí od roku 2010. V té době jsme ve svém okolí neregistrovali ani 3 podobné firmy. Dnes se vyrojily společnosti, které na svá „áčka“, bilboardy, do inzerce v novinách cpou slovíčko oddlužení, insolvence, osobní bankrot…. A pokračují ve výčtu aktivit: vymáhání dluhů, odkup pohledávek, oddlužení se zástavou, půjčky… Neumím si představit, že bychom u nás, v DLUHOVÉ PORADNĚ, klientovi představili podobné „portfolio“ a pozvedli vše na „komplexní služby veřejnosti“.

    Ano, řada z těch, kteří byli ještě před rokem podepsáni na různých smlouvách o půjčkách (od Smartu po až PROFI Credit – typičtí zprostředkovatelé), dnes své klienty, kteří meškají se splátkami, lákají, že jim vypracují osobní bankrot.

    Netrápí nás konkurence, protože za námi jsou výsledky, kterými se můžeme prokázat. Zlobí mě ale ta neuvěřitelná drzost lidí, kteří se do nedávna živili tím, že dělali „dvoje troje dveře“ (výraz providenťáků, znamenající: udělejte dva tři klienty s přímým „prodejem“ u jejich dveří). Nikdy jsem u Providentu ani jiné společnosti, která poskytuje půjčky nepracoval a ani bych na to neměl žaludek. Ale to je jen moje subjektivní cítění. Každý má na něco. Já na tohle nemám. Mezi našimi klienty-dlužníky jsou však čas od času ti, co si např. u Providentu přivydělávali. A od těch vím, co se děje v zákulisí (např. Providentu). Většina těchto spolupracovníků už má oddlužení schváleno. Návrh jsme jim zpracovávali my. Úspěšně.

    Měli jsme klienta, který chodil s pojistkami, ale dostal se do dluhů. Byl to jeden z mála klientů, kteří k nám dorazí pro radu a celé setkání se odehrává v opačném gardu – byli jsme poučováni… Ale ke svým klientům se chováme korektně, slušně. Vydrželi jsme to. Za půl hodinky se milý klient dozvěděl co chtěl a šel.

    Po nějaké době jsem na jeho jméno náhodou narazil na internetu. Nabízel zpracování návrhu na povolení oddlužení… To mě zaujalo. Poprosil jsem kolegyni, jejíž telefonní číslo tento „klient“ neznal a zavolali jsme si pro informace. Zajímalo nás, jak to tento náš nový „kolega“ dělá a jestli jede na své tílko, nebo živí aparát nějakých správců dluhů, oddlužovacích specialistů apod. Jel na sebe!

    Naše otázky byly zvídavé, přece jen jsme věděli na co se ptát a potřebovali vědět, jestli bychom se na místě našich klientů dostali správných rukou. On se na oplátku ptal po vlastnictví nemovitosti. Chvíli snad dokonce uvažoval zda ze „svého kufříku s teplou vodou“ nevytáhnout třeba oddlužení se zástavou…
    Poslední naše otázky směrem ke „konkurenci“ byly z těch nejdůležitějších :
    1) Za kolik? – užasli jsme! – 12.000,- jednotlivec, 20.000,- manželé. Plus DPH. Na manžele poskytoval „množstevní slevu“ !!! Platba před zpracováním návrhu, nejlépe při podpisu smlouvy. – Cože? Na splátky? V žádném případě…!
    2) Adresa kanceláře? – Nikde. Chodí do rodin, do domácností (inu, bývalý pojišťovák), je to prý – cituji – „takové intimní“.
    Kde se pak povalují všechny ty „intimní podklady“, např. oddací listy, rodné listy dětí, technické průkazy od vozu – ne vše si asi vyfotíte u klienta v kuchyni na mobil – to věděl jen on.

    Závěrem Vás chci ujistit, že DLUHOVÁ PORADNA Kladno NEMÁ CENY za zpracování (nikoli za zprostředkování – návrhy zpracováváme sami) v rozmezí 8-20 tisíc. Pohybujeme se níž. A naše návrhy procházejí. (Za rok 2013 všech 72 Návrhů na povolení oddlužení u soudu prošlo!!!)

    Nepřemýšlím, proč jinde, od jiných zprostředkovatelů, dlužníkům návrhy na povolení oddlužení soud odmítne – nebo hůř – zamítne. Tuším. Je to hyenismus lidí, kteří ještě nedávno byli schopni nabízet např. půjčky s úrokem 97% (PROFI Credit), teď dělají bankroty. Bez špetky účasti s klientem, neprofesionálně, lajdácky, diletantsky. Zlodějna převlečená za pomoc s dluhy.

    Svého času dělal v této republice do realit každý, kdo měl čistý trestní rejstřík a tisíc korun na živnostenský list. Teď, když reality netáhnou a půjčky mají přísnější podmínky, se všichni – s podobnou urputností – vrhají do „oddlužovacího byznysu“. Někteří na vlastní pěst, odkoukávají, jak se to asi dělá. Jiní dlouhodobě zakládají stále další a další oddlužovací firmy, vystupují pod novými jmény. Tak zvaní oddlužovací specialisté jsou zpravidla brigádníci s dohodou o provedení práce nebo příležitostné činnosti, jindy třeba jen důchodci, kteří na školení byli „zítra“.

    Jde vlastně jen o jediné. Nalákat na rozesmátě-rozevláté či rozevlátě-rozesmáté obrázky šťastných lidí na svých web-stránkách (takový typický „american happy face“ – šťastné tváře). Slíbit na co si vzpomenete, někdy i to, co by Vás nenapadlo – třeba život bez dluhů. „Podklady nechte tady, dole to podepište, do tří dnů zaplaťte… Dříve se s tím nikdo zabývat nebude!“ – A do 3 měsíců se snad dočkáte, že Vás laskavě požádají o doplnění aktuálních zůstatků vašich dluhů. A bůhví, jestli vůbec…

    Tak s tím se v DLUHOVÉ PORADNĚ Kladno nesetkáte. Nevěříte? Dokud nepřijdete, neuvěříte.

    © FOR

Co Vy na to? Podělte se o svou zkušenost, názor.