Exekuce na důchod drtí 70 tisíc lidí


V České republice přibývá lidí, kteří mají exekuci na důchod. Na konci loňského roku (2012) jich bylo už 67 614. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Za posledních deset let se tak jejich počet zvedl skoro čtyřikrát, jen za minulý rok se proti roku 2011 zvýšil o 11 procent. Na konci loňska bylo penzí, z nichž správa kvůli dluhům srážela peníze, o 6767 víc než před rokem.

V roce 2000 evidovala správa asi 15 700 penzí s exekucí. Nejvíce se zvýšil počet těchto exekucí mezi roky 2005 a 2006 – skoro o čtvrtinu.

Exekuce se týkají starobních, invalidních i pozůstalostních důchodů. ČSSZ z nich lidem sráží, pokud to nařídí soud či exekutor exekučním příkazem, nebo pokud rozhodnutí padlo ve správním, konkurzním nebo insolvenčním řízení.

Nezabavitelná částka zůstává

„Lidé se často obávají, že kvůli exekuci přijdou o celou výplatu důchodu, nemocenského nebo peněžité pomoci v mateřství. Dlužníkovi však vždy musí zůstat takzvaná nezabavitelná částka,“ uvedl ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun.

„Od letošního ledna musí člověku na uspokojování potřeb zůstat 6064,66 koruny, na každou vyživovanou osobu pak 1516,16 koruny,“ upřesnila mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Jak dále připomněla, správa vyplácí i nízké penze, z nichž se srážet nedá.

ČSSZ důchodce o exekuci informuje. Na rozhodnutí si mohou lidé stěžovat té instituci, která o srážkách rozhodla – tedy třeba soudu. Pokud penzisté dluh splatí, soud či exekutor o tom správu informují a ta pak srážení ukončí. Dotazy na exekuční srážky z penzí vyřizuje call centrumČSSZ s číslem 257 062 860.

dluhovaporadnakladno se představuje:

Pomáháme lidem, kteří se zadlužili a nezvládají splácet, dluhy jim přerůstají přes hlavu. Poskytujeme veškeré služby týkající se soudního oddlužení. Právní servis. Konzultace v poradně je zdarma. Každý dluh má řešení! Ale je třeba se konečně odhodlat a přenechat své starosti nám.
Příspěvek byl publikován v rubrice Exekutoři, Příspěvky vlastní i převzaté. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jedna reakce na Exekuce na důchod drtí 70 tisíc lidí

  1. Jak se dostali důchodci, generace našich rodičů nebo prarodičů do dluhů? Ti co žili skromně, bez dluhů? Příběhy se opakují. Většina z nich ne vlastní vinou. Rozhodně mezi nimi nejsou gambleři ani surfaři na webových stránkách se „snadnou půjčkou“ apod. Nebo aspoň do DLUHOVÉ PORADNY Kladno takových moc nechodí. 😉

    Příběhy se opakují. To už jsem říkal. Také se opakuji. Největší skupinu zadlužených představují lidé (zjm. důchodci), kteří ztratili předčasně své zaměstnání nebo svého životního partnera a ze svých příjmů, resp. důchodu, jen tak tak přežívají. Uvěřili, že půjčka jim vylepší rozpočet, dovolí něco rychle zaplatit a mít klid. Ale s druhou, třetí splátkou zjišťují, že jim na živobytí a základní potřeby zbývá stále méně. I když se za ta léta naučili žít skromně.

    Z „barevného deníku“, který je plný pikantních zpráv, které rozptylují jejich každodenní stereotyp, vystřihnou nejbarevnější a nejsvůdnější inzerát na „půjčku pro důchodce“, „půjčku pro každého“, „rychlé prachy až do domu“, „peníze ještě dnes v hotovosti a bez poplatků“ nebo „dokonce finanční pomoc na ruku“. A zavolají. A zkoušejí, která nabídka je nejvýhodnější. To máte jako s těmi letáky plnými slev. Ty jsou stejně lákavé. A barevné. A protože tak nějak vnitřně věří obsahu těch „svých“ novin, všem těm „zaručeným“ zprávám, podlehnou. Normálně by je to ani nenapadlo, ale jejich potřeba je silnější. A spirála se roztáčí.

    V DLUHOVÉ PORADNĚ Kladno jsme připravovali Návrh na povolení oddlužení klientovi-důchodci, který měl 27 rychlých půjček, „kešovek“ (půjčka s týdenní splátkou do ruky). Trvalo bezmála 3 hodiny než jsme se v jeho přítomnosti prokousali všemi „podklady“, které nám přinesl. Sám by to dohromady nedal, nebyl si ani jistý, zda půjčky jsou všechny. Některé dokonce považoval za splacené… Nebyly. Přinesl upomínky, vymáhání i exekuce.

    Na konci schůzky, kdy se mu dlužná částka vyšplhala na cca 650 tisíc, jsme se domluvili na dalším postupu. Klient odcházel zdánlivě uvolněnější, klidnější, než s jakou k nám přišel, v dobré náladě. Domnívali jsme se, že je to tím, že jeho situace se dá vyřešit, že se mu ulevilo. Ale jeho oznámení, že má ještě ten den domluvenu schůzku „na náměstí“, ve firmě, která mu slíbila půjčit, nám všem vzala naději, že si klient uvědomuje závažnost své situace.

    Nakonec se dal přesvědčit (i za pomoc své dcery), že další půjčka opravdu nic nevyřeší. Klient uspěl i u soudu a oddlužení mu bylo povoleno. Zda si dál půjčuje, a tím porušuje pravidla soudního oddlužení nám není známo. Ale jeho „koníčkem“ prý bylo vystřihovat si z novin barevné inzeráty s nabídkou půjček. A volat na ně, dokud měl na kredit. To nám alespoň tvrdila jeho dcera.

    Další skupinou zadlužených důchodců jsou lidé s měkkým srdcem. Ti se do víru půjček dostávají (údajně) kvůli svým dětem. Doba je zlá, děti jsou věčně bez práce, rodiče chtěli jen pomoci. A když došlo na splácení půjček, vděk dětí se jaksi nedostavil… A peníze na splátku jakbysmet. Ale vinu za to – tihle naši klienti – většinou kladou sobě, ne svým dětem….

    Závěrem bych rád zdůraznil, že pro důchodce, kteří mají exekuci na svém důchodu, je osobní bankrot ideálním řešením. Soud jejich Návrh přijme a oddlužení povolí. Mají totiž na 5 let zajištěný pravidelný příjem. A (bez ohledu na případné vlastnictví nemovitosti) jejich závazky budou řešeny výhradně splátkovým kalendářem, nikoli prodejem (zpeněžením) majetku. To je jedna z fám, která (nejen důchodce) od osobního bankrotu odrazuje…

    © FOR

Co Vy na to? Podělte se o svou zkušenost, názor.